Αρνάκι Γιουβέτσι

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε το αρνί και το κόβουμε σε μερίδες.

Σε μία κατσαρόλα ροδοκοκκινίζουμε το κρέας με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο, τις τομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες (όπως στις φωτογραφίες) και ψιλοκομμένες. Προσθέτουμε το τοματοπελτέ αραιωμένο σε νερό, το αλάτι, πιπέρι, το φύλλο δάφνης, το ξύλο κανέλας και το μπαχάρι σε κόκκους και ανακατεύουμε για 10 λεπτά στη φωτιά.Αφηνουμε να βράσει για 1 ½ ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά, ελέγχοντας τα υγρά.
 
Μόλις βράσει το κρέας, το βάζουμε σε πήλινα ατομικά σκεύη, ελέγχουμε τη ποσότητα των υγρών και τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να κοχλάσει η σάλτσα.
 
Προσθέτουμε το κριθαράκι σε ανάλογία ανά πήλινο σκεύος και ψήνουμε για τον ανάλογο χρόνο (εξαρτάται από το κριθαράκι).

Το βγάζουμε από το φούρνο, παρπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα τριμμένη και σερβίρουμε.
 
Tips:
Εάν το αρνί μυρίζει έντονα μπορούμε να το ζεματίσουμε για λίγο και στη συνέχεια να συνεχίσουμε κατά τον ίδιο τρόπο.

Βγάζουμε το γιουβέτσι από το φούρνο πάντα με λίγα υγρά για να τα τραβήξει από μόνο του.

Μπορούμε να αρωματίσουμε τη παρασκευή σβήνοντας με κρασί κατά το τσιγάρισμα του αρνιού.

Αν το κάνουμε με μακαρόνια τελειώνουμε το ψήσιμο σε βαθύ ταψί στο φουρνο.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 1,5 κιλό αρνάκι σπάλα (χεράκι)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 100 χλ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 4 τομάτες ώριμες
  • 20 γρ. τοματοπελτέ
  • νερό ή ζωμό
  • 150 γρ. Κεφαλογραβιέρα

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!