Πλαστός ή Μπλατσαρία

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα και τα πράσα. Τοποθετούμε τα χόρτα σε ένα σουρωτήρι και τα τρίβουμε αρκετά με μπόλικο αλάτι, αφήνουμε να στραγγίξουν τους χυμούς τους για τουλάχιστον 10 λεπτά. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες.

Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο με το ψιλοκομμένο πράσο και τα χόρτα, και μόλις μαραθούν αποσύρουμε τη κατσαρόλα απο τη φωτιά. Προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη και λίγο καλαμποκάλευρο ανακατεύοντας. Διορθώνουμε το αλάτι αν χρειαστεί και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

Λαδώνουμε ένα ταψί, πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ελαιόλαδο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3-4 φορές. Πιέζουμε με τη παλάμη μας για να στρώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε γέμιση και ξάνά καλαμποκάλευρο με το ράντισμα 4 φορές. Τέλος μια στρώση καλαμποκάλευρο, ραντίζουμε νερο και ελαιόλαδο, και ψηνουμε στο φούρνο στούς 180ο C για 30 λεπτά.

 
Θα το βρούμε με πολλά ονόματα με ή χωρίς τυρί-γιαούρτι-μυζήθρα. Μπλανό για τους Σαρακατσάνους, μπλατσαρία στην Ηπειρο.


Η συνταγή αυτή είναι από το βιβλίο "Ελληνική Μαγειρική Παράδοση, ένα παρελθόν με μέλλον"  από τις εκδόσεις Le Livres Du Tourisme του εκπαιδευτικού ομίλου LE MONDE

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 1 ½ κιλό χόρτα διάφορα
  • 3 πράσα
  • μισό κιλό φέτα βιολογική
  • 1 φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 700 γρ. καλαμποκάλευρο
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρέσκο

Credits

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!