Κουραμπιέδες

Σπάμε σε χοντρά κομμάτια το αμύγδαλο και το καβουρδίζουμε σε ένα τηγανάκι για 1-2 λεπτά, αποσύρουμε.
 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ.
 
Βάζουμε τα βούτυρα, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια στο μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα. Αρχικά στη πρώτη ταχύτητα για ένα λεπτό και μετά ανεβάζουμε στη δεύτερη και τη τρίτη ταχύτητα σταδιακά μέχρι να αφρατέψουν τα υλικά. Στα μισά περίπου προσθέτουμε το ούζο.
 
Αφού αφρατέψουν κατεβάζουμε στη πρώτη ταχύτητα και προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κοσκινισμένο αλεύρι και μπέϊκιν σιγά-σιγά μέχρι να γίνει μία εύπλαστη και αφράτη ζύμη.
 
Αποσύρουμε από το μίξερ. Βάζουμε λίγο αλεύρι πάνω στο πάγκο και τη πλάθουμε ελαφρώς.
 
Τα πλάθουμε σε σχήμα της αρεσκείας μας και αν θέλουμε τους κάνουμε και μία μικρή τρυπούλα στη μέση για να βάλουμε τη άχνη μετά το ψήσιμο.
 
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
 
Μόλις κρυώσουν τα ραντίζουμε με ροδόνερο και τα κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη.
 
Μικρά μυστικά: Τους κουραμπιέδες μπορούμε να τους συντηρήσουμε για ένα μήνα σκεπασμένους με σελοφάν.

Συστατικά

  • 900 γρ. αλεύρι μαλακό
  • ¼ κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
  • 270 γρ. βούτυρο αγελάδος παγωμένο
  • 270 γρ. βούτυρο ευρωπαϊκό (Lurpak) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 180 γρ. αμύγδαλο
  • ανθόνερο (προαιρετικά)
  • 1 βανίλια σκόνη
  • 10 ml ούζο

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Food Styling: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!