Γλωσσάρι

  • Εμενσέ (emincer): τεμαχισμός σε πλάγιες λωρίδες ή φέτες.
  • Ερίφιον ή ρίφι: μπορεί να είναι και κατσίκι που ξέφυγε από το κοπάδι και αγρίεψε στα βουνά. Χρησιμοποιείται για την ενδυνάμωση του κοπαδιού αφού επιβιώσει, αλλά και για κυνήγι. Στη περιοχή των Σφακίων σερβίρεται βραστό με μέλι, συνήθεια που σώζεται από την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο. Τοπικά μαγειρεύεται και λευκό δηλαδή με αβγολέμονο, καθώς και με οποιοδήποτε χόρτο ή λαχανικό (αγκινάρες, σπαραγγια, ραδίκια).

    Αλέξανδρος Γιώτης, Γλωσσάρι Μαγειρικής από τις εκδόσεις Les Livres Du Tourisme της σχολής Le Monde.
  • Ελιά: καρπός της "ελαίας της Ευρωπαϊκής" που καλλιεργείτε εδώ και περίπου 8.000 χρόνια.
  • Εσκαλόπ: λέγεται φέτα κρέατος ή πουλερικού που το έχουμε χτυπήσει γι ανα γίνει λεπτό. Είδος εσκαλόπ είναι τα σκαλοπίνια και το σνίτσελ.
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!