Γλωσσάρι

  • Τσιμένι:Είναι το βασικό αρωματικό του παστουρμά.
  • Τσελεμεντές:O Νίκος Τσελεμεντές συγγραφέας του ομόνυμου βιβλίου μαγειρικής.
  • Τουρνέ: κάνουμε λαχανικά τουρνέ για να τους δώσουμε μία φόρμα κυλινδρική με έδρες.
  • Τραχανάς:Από το βυζαντινό τραγανός και τράγος.
    Στη Κρήτη χόνδρος ή ξυνόχονδρος.
    Είναι μία παρασκευή από αποφλειωμένο, σπασμένο σιτάρι (παλιά και από κριθάρι ή και αλέυρι) και γάλα ή ξυνόγαλο (αλλά και νηστίσιμη με ζωμό λαχανικών ή και σκέτο νερό) που ξαναστεγνώνεται στον ήλιο σε σιμιγδάλι, ή σβώλος ή κομμάτια μακρόστενα.
    Ένας τύπος πολύ ψιλού, τριφτού τραχανά γίνεται στη Θράκη, με την ονομασία κισκίς που μπορεί να περιέχει και κόκκινη πιπεριά.

    Η τραχανόπιτα βασίζεται σε ένα από τα πιο αρχαία ‘’ζυμαρικά-τρόπους διατήρησης’’ της σοδειάς (σιτάρι-κριθάρι) και του γάλακτος. Γίνεται τόσο από αλεύρι, όσο από σιμιγδάλι αλλά και από πλιγούρι, από ξινόγαλο, γάλα και γιαούρτι ή από σκέτο γάλα. Επιπλέον σε κάποιες περιοχές όπως η Αργολίδα και η Λέσβος, παρασκευάζουν τραχανάδες νηστίσιμους με τομάτα και τριμμένα λαχανικά.

    Αλέξανδρος Γιώτης, Γλωσσάρι Μαγειρικής των εκδόσεων Les Livres Du Tourisme

  • Τσάϊ:Φυτό της οικογένειας της Καμέλιας, έχει προέλευση από την Ινδία και τη Κίνα. Αναφέρεται για πρώτη φορά το 2737 π.χ σε απογραφή του αυτοκρατορικού παλατιού και εισήχθει στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα. Στην Ελλάδα ονομάζουμε τσάγια και κάποια αφεψήματα όπως το τσάϊ του βουνού που όμως είναι αφέψημα σιδερίτη.
  • Τουλουπάνι:Ειδικό ύφασμα τύπου γάζας-τούλι, που χρησιμοποιείται με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού για το πλήρες σούρωμα ζωμών, σαλτσών και άλλων παρασκευών.
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!