Σάλτσα Τομάτας

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Προετοιμάζουμε τις τομάτες (όπως στις φωτογραφίες) και τις κόβουμε κονκασέ.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το καρότο σε μικρούς κύβους (δείτε σχετικό βίντεο), ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (δείτε βίντεο) και το σκόρδο. Σε μία κατσαρόλα τα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο.

Ριχνουμε το αλεύρι και το αφήνουμε για 1-2 λεπτα να καβουρδιστεί.

Προσθέτουμε τις τομάτες, τη πάστα τομάτας αραιωμένη σε λίγο νερό, τα υπόλοιπα υλικά και το μπουκέ γκαρνί (δείτε τις φωτογραφίες). Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε λίγο  ζάχαρη.

Βράζουμε για 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το μπουκέ γκαρνί. Περνάμε τη σάλτσα από ένα σουρωτήρι και παράλληλα με τη τρυπητή κουτάλα η τη κουτάλα της σούπας πιέζουμε τα λαχανικά για να βγάλουν τους ζωμούς τους.

Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και προσθέτουμε αν χρειάζεται.


Μικρά μυστικά: Εάν χρησιμοποιήσουμε λαρδί ή μπέϊκον θα το βάλουμε στην αρχή να τσιγαριστεί και μετά θα συνεχίσουμε κανονικά.

Βέβαια απλή σάλτσα τομάτας μπορεί να γίνει με τομάτα, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο αλλά εδώ σας γράφω πως τη κάνουμε σε ένα καλό εστιατόριο. Τη σάλτσα αυτή μπορείτε να τη κάνετε μία φορά και διατηρείτε για 3-4 μέρες στο ψυγείο καλά κλεισμένη. Έτσι μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε για κάποιο έδεσμα ή για να αρωματίσετε μία άλλη σάλτσα τομάτας...

Συστατικά

  • μισό κιλό τομάτες
  • 1 καρότο μικρό
  • ¼ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 20 γρ. πελτέ τομάτας
  • 30 γρ. αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • μισό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μπουκέ γκαρνί (πράσο, θυμάρι, μαϊντανός, δάφνη)
  • ζάχαρη
προαιρετικά: λίγο λαρδί


Credits

Βίντεο-Μοντάζ: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!