Προζύμι από Κρεμμύδι

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Βάζουμε τα κρεμμύδια σε αρκετό νερό (1 λτ.) και τα αφήνουμε να βράσουν για αρκετή ώρα. Αφού μείνουν περίπου 300 χλ. στραγγίζουμε το ζωμό και βάζουμε 200 χλ. στο μίξερ. Προσθέτουμε το λάδι, το κρασί, το ξίδι και αλέυρι ολικής άλεσης ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη κανονική σαν του ψωμιού.

Βάζουμε τη ζύμη σε μία λεκάνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματιού μέχρι την επόμενη μέρα.

Την επόμενη μερά ξαναρίχνουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε αλέυρι χωριάτικο τύπου Μ για να φτιάξουμε ένα σφικτό ζυμάρι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι την επόμενη μέρα.

Από εδώ και πέρα για να έχουμε μονίμως προζύμι: όσο προζύμι χρησιμοποιούμε σε μία συνταγή για ψωμί, τόσο μίγμα από αυτό το ψωμί παίρνουμε, το αναμιγνύουμε με το προζύμι που μας έχει μείνει και έτσι έχουμε ξανά προζύμι για την επόμενη μέρα.

Συστατικά

  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο
  • 20 χλ. κρασί λευκό
  • 20 χλ. ξίδι
  • 70 χλ. ελαιόλαδο
  • 2-3 γρ. πιπέρι μαύρο
  • αλεύρι ολικής άλεσης

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!