Τα μέρη και τα χαρακτηριστικά του βοδινού

Τα βοδινά ανείκουν στην κατηγορία των μηρυκαστικών και ίσως είναι τα σπουδαιότερα ζώα σε αυτή τη κατηγορία. Θα τα βρούμε να εκτρέφονται σε όλο το κόσμο, για πολλούς λόγους. Υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες και κάποιες από αυτές είναι τα βουβάλια και οι βίσονες. Μάλιστα στην Ελλάδα τα παλιά τα χρόνια, εκτέφαμε κυρίως βουβάλια, αλλά κυριαρχήσανε τα βοοειδή ανάμεσα στους κτηνοτρόφους λόγω της αποδοτικότητάς τους σε γάλα και κρέας.

Η κατηγορία των βοοειδών διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

Μοσχαράκι γάλακτος: ονομάζονται τα αρσενικά ή θυληκά βοοειδή μέχρι 14 μηνών.

Μοσχάρι ή μοσχίδα: ονομάζονται τα νεαρά αρσενικά ή θυληκά βοοειδή μέχρι την ηλικία των 20-24 μηνών.

Δαμάλι ή δάμαλις το θυληκό: είναι μοσχάρια ηλικίας 20-30 μηνών που προορίζονται για αναπαραγωγή.

Βόδι: το αρσενικό βοοειδές που μετά την αναπαραγωγή ευνουχίστηκα και το χρησιμοποιούμε για πάχυνση, άρα και κατανάλωση.

Αγελάδα: είναι το θυληκό βοοειδές που αφού γεννήσει θυλαζει τα μικρά του, χρησιμοποιείται και για τη παραγωγή γάλακτος.

Ταύρος: είναι το αρσενικό βοοειδές που δεν έχει ευνουχιστεί και το κρατάμε για την αναπαραγωγή.

Οι κυριότερες ποικιλίες βοοειδών ανά το κόσμο είναι η ελβετική, η αμερικάνικη (Aderdeen Angus), η αργεντίνικη (Longhorn Herdford), η Αυστραλίας (Brahan) και κάποιες ποικιλίες γαλλικές όπως η Limousine, η Charolaise και άλλες.

Τα μέρη του βοδινού-μοσχαριού (δείτε φωτογραφία):
1. Ουρά
2. Σπάλα
3. Κόντρα φιλέτου
4. Φιλέτο
5. Μπριζόλες σκεπαστές (entrecote)
6. Μπριζόλες ξεσκέπαστες
7. Στήθος, κοιλιά ή λάπα
8. Λαιμός
9. Κότσι
10. Στρογγυλό
11. Κιλότο
12. Νουά
13. Τράνς
14. Μηρός


Βιβλιογραφία:
Αναστάσιος Δ. Αλεξιάδης "Μαθήματα ανατομίας και τεμαχισμού για επαγγελματίες chef", εκδόσεις Les Livres Du Tourisme, της σχολής Le Monde
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!