Μπακαλιάρος με Ντοματίνια σε Πουρέ Πατάτας με Σάλτσα Lime

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.


Ξαλμυρίζουμε καλά το μπακαλιάρο για μία μέρα στο ψυγείο, μέσα σε αλατισμένο νερό και αντικαθιστώντας το 3-4 φορές.
Κόβουμε το μπακαλιάρο σε κομμάτια όπως στη φωτογραφία.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα τοματίνια, το σκόρδο και ψιλοκόβουμε τον άνιθο.


Βράζουμε το μπακαλιάρο για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, βάζουντας από πάνω του ένα πιάτο για να μήν σπάσει…
 
Αποσύρουμε το μπακαλιάρο και κρατάμε το ζωμό.
 
Παράλληλα κάνουμε το πουρέ…
 
Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες με κρύο αλατισμένο νερό.
 
Ζεσταίνουμε το γάλα.

Στραγγίζουμε και αλέθουμε τις πατάτες χωρίς να τις αλέσουμε τελείως, δηλαδή να κρατάνε λίγο.

Προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά και το βούτυρο μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο (εάν έχετε φρέσκο ακόμα καλύτερα).
 
Συμβουλές: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο καλής ποιότηατας αντί για βούτυρο.

Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκια ματζουράνα, 10 κλωνάρια εκ των οποίων μόνο τα φύλλα. Προσθέστε τα στο τέλος και αφήστε για 10 λεπτά να πάρει άρωμα ο πουρές...
 
Εν συνεχεία φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και μόλις ξανθύνουν προσθέτουμε τα τοματίνια. Σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτουμε το lime και 200ml. ζωμό από το μπακαλιάρο. Βράζουμε για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά και στο τέλος προσθέτουμε τον άνιθο και καρυκεύματα.
 
Τηγανίζουμε το μπακαλιάρο σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα.
 
Σερβίρουμε όπως στη φωτογραφία.
 
Πρώτα το πουρέ, κατόπιν το μπακαλιάρο και τέλος τη σάλτσα.
 
Καλή σας όρεξη...
 

Συστατικά

(για 4-6 άτομα)
  • 1 κιλό μπακαλιάρος φιλέτο
  • 20 τομάτίνια
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομένο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 6 lime χυμό
  • ¼ ματσάκι άνιθο
  • ½ φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζ. νερό
  • 1 φλυτζ. κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι
(για το πουρέ)
  • 1 κιλό πατάτες
  • 200 χλ. γάλα φρέσκο
  • 80 γρ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρέσκο
  • μοσχοκάρυδο

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!