Γάλα- Συστατικά και Είδη

Το γάλα είναι η πιο πλήρης τροφή που μας παρέχει η φύση, για τα νεογέννητα αποτελεί μοναδική τροφή μέχρι μία ηλικία και δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό. Αλλά και κατά τη διάρκεια της ζωής μας το γάλα υπάρχει στη καθημερινή διατροφή μας είτε αυτούσιο είτε με τη μορφή των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ιστορικά τώρα, το πότε ο άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί το γάλα των ζώων σαν τροφή είναι άγνωστο, αλλά από κείμενα των Σουμερίων προκύπτει ότι το 6000πΧ., ο άνθρωπος εκμεταλευόταν το γάλα των ζώων, ενώ και στη Βίβλο γράφει ότι στη Γή της Επαγγελίας ρέει μέλι και γάλα.

Με τον όρο γάλα εννοούμε το αγελαδινό, το οποίο δεν έχει υποστεί αφυδάτωση και δε περιέχει πρόσθετες ουσίες. Εάν δε, το γάλα δεν είναι αγελαδινό αλλά από άλλο ζώο τότε πρέπει να αναγράφετε στη συσκευασία πχ. κατσικίσιο κ.τ.λ.
 
Συστατικά του Γάλακτος
 
Τα κύρια συστατικά του γάλακτος είναι:
α. Οι πρωτείνες, που είναι και υψηλής βιολογικής αξίας και υπερέχουν από όλες τις άλλες ζωϊκές πρωτείνες εκτός από αυτές του αβγού.
β. Σάκχαρα, και κυρίως λακτόζη που δε τη συναντάμε πουθενά αλλού στη φύση σε αξιόλογα ποσά εκτός του γάλακτος.
γ. Λίπος, που πάλι υπερέχει σε σύγκριση από τα άλλα ζωϊκά λίπη γιατί είναι πιο εύπεπτο και περιέχει μεγάλη αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων.
δ. Νερό, σε ποσοστό 85%.
ε. Άλατα όπως, σε μεγάλες ποσότητες ασβέστιο και φώσφορο αλλά φτωχό σε μαγνήσιο, ιώδιο και σίδηρο.
 
Τα δευτερεύοντα συστατικά του γάλακτος είναι:
α. Τα ένζυμα, και μάλιστα μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευτεί περισσότερα από 40 είδη ενζύμων.
β. Βιταμίνες, περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες, άλλες σε ικανοποιητική ποσότητα και άλλες σε ίχνη.
γ. Χρωστικές, όπως καροτίνια και ριβοφλαβίνη.
 
Είδη Γάλακτος και Συντήρηση
 
α. Γάλα νωπό ή φρέσκο: Πρέπει να αποθηκεύεται σε γυάλινα δοχεία, να σκεπάζεται προς αποφυγή του φωτός, διατηρείται για 2-3 μέρες στο ψυγείο και πριν τη χρήση πρέπει να βράζεται.
β. Γάλα παστεριωμένο: Διατηρείται στο ψυγείο. Οι ανοιχτές συσκευασίες πρέπει να καταναλώνονται σε 2-3 μέρες.
γ. Γάλα μακράς διάρκειας: Διατηρείται εκτός ψυγείου για 13 εβδομάδες, προσοχή στην ημερομηνία λήξεως και το μεταχειριζόμαστε όπως το παστεριωμένο.
δ. Κρεμώδες γάλα: Χρησιμοποιείται όπως και το παστεριωμένο.
ε. Ξινόγαλα: Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία λήξης του.
στ. Γάλα συμπυκνωμένο: το εβαπορέ διατηρείται κλειστό για 1 χρόνο περίπου, το σακχαρούχο για 2 χρόνια. Πρέπει να τα ανακινούμε ανά διαστήματα.
ζ. Γάλα σε σκόνη: Η αποθήκευσή του πρέπει να γίνεται σε χώρο ξηρό.
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!