Τυρόπιτα με Φύλλο Παραδοσιακό

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Κοσκινίζουμε το αλέρι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και λίγο ξίδι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το νερό σιγά-σιγά και πλάθουμε μέχρι να γίνει μία εύπλαστη ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 30 λεπτά.

Αλευρώνουμε το πάγκο εργασίας που θα δουλέψουμε και ανοίγουμε δύο φύλλα με το πλάστη. Ένα για κάτω και ένα για πάνω, στο σχήμα του ταψιού μας.

Ψιλοκόβουμε το δυόσμο και το μαϊντανό (δείτε βίντεο). Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης με το μισό σουσάμι και τα δουλεύουμε με τα χέρια μας να θρυμματιστούν καλά.
 
Λαδώνουμε το ταψάκι μας με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τη πρώτη στρώση φύλλο. Προσθέτουμε τη γέμιση και από πάνω το άλλο φύλλο. Μπορούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε τρία φύλλα και να φτιάξουμε μία στρώση παραπάνω.

Αλείφουμε με ένα πινελάκι την επιφάνεια του φύλλου, με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το υπόλοιπο σουσάμι από πάνω (και το μαύρο σουσάμι είναι ενδιαφέρον...), χαράσουμε σε μερίδες και ψήνουμε στους 180ο C για 45 λεπτά.
 
Μικρά μυστικά: Πάντα κόβουμε σε μερίδες πριν ψήσουμε.


Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγη μπεσαμέλ, για την ακρίβεια συνήθως οι τυρόπιτες που αγοράζουμε σε κάποιο εστιατόριο ή από καποιο catering πάντα έχουν μέσα μπεσαμέλ γιατι έτσι πέφτει και το κόστος...

Συστατικά

(για ένα ταψί)
για το φύλλο:
  • 600 γρ. αλεύρι
  • 50 χλ. ελαιόλαδο
  • 350 χλ. νερό
  • αλάτι
  • λίγο ξίδι
για τη γέμιση:
  • 600 γρ. φέτα σκληρή
  • 2 κ. σούπας δυόσμο
  • 1 κ. γλυκού μαϊντανό
  • πιπέρι φρέσκο
  • σουσάμι

Credits

Βίντεο-Μοντάζ: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!