Κόκκινο πιπέρι Αριδαίας

Ελληνικό κόκκινο πιπέρι υψηλής αξίας με εξάγωγές (κυρίως στα Βαλκάνια). Το πιπέρι Αριδαίας μπορεί να είναι γλυκό ή καυτερό ανάλογα με το πόσο φλούδα ή σπόρο περιέχει. Είναι γλυκό και αρωματικό αν περιέχει μόνο το τριμμένο φλοιό της πιπεριάς.

Η επαρχία Αλμωπίας και ιδιαίτερα το Τοπικό Διαμέρισμα Γαρεφείου για πάνω από 100 χρόνια πρωταγωνιστεί στην καλλιέργεια του μικρόσωμου τύπου πιπεριάς (πιπεριά Καρατζόβας ή Μπαχόβου), η οποία προορίζεται τόσο για το καθημερινό τραπέζι, όσο και για την παραγωγή του κόκκινου πιπεριού (μπαχαρικό). Η φύτευση της πιπεριάς ξεκινά την πρώτη μέρα του Καλοκαιριού(1 Ιουνίου) και η συλλογή της στις 1 Αυγούστου. Ωστόσο, η κόκκινη πιπεριά, που δίνει το κόκκινο πιπέρι περιμένει ανυπόμονα τη συλλογή της στις 20 Αυγούστου περίπου, για να ξεκινήσει τη μαγική διαδρομή που περνά από το κάπνισμα( ξηραντήριο), το άλεσμα σε μύλο και το σακί. Έξι κιλά νωπής πιπεριάς, δίνουν 1 κιλό κόκκινο πιπέρι. Από τις καυτερές πιπεριές παράγεται αντίστοιχα το μπούκοβο.

Στην περιοχή της Αριδαίας υπήρχαν παλαιότερα  εργοστάσια παραγωγής κόκκινου πιπεριού: Του Καραγεωργιάδη, του Χατζηγιαννάκη, του Καπέλλη και της σύμπραξης  Ενώσεως Αλμωπίας και ΑΤΕ (από τις αρχές της δεκαετίας του 60) που πέρασε στα χέρια του Τζιτζιφύλλη. Για πολλά χρόνια η μεταποιητική διαδικασία ενίσχυε σημαντικά το εισόδημα παραγωγών, εργατών και ιδιοκτητών εργοστασίων. Στα τέλη της δεκαετίας του 80 τα εργοστάσια έπαψαν να λειτουργούν εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού και της στροφής των παραγωγών σε νέες καλλιέργειες. Ο καπνός είχε ήδη παραγκωνίσει την πιπεριά, ενώ οι δενδροκαλλιέργειες  κέρδιζαν διαρκώς έδαφος. Ωστόσο, το κόκκινο πιπέρι, έστω και σε μικρές  ποσότητες διεκδικούσε πάντα μερίδιο στο τραπέζι της Αλμωπίας.

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!