Χοχλιοί Μπουμπουριστοί

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
 
Βάζουμε τα σαλιγκάρια στη λάτζα, τα περιβρέχουμε με άφθονο νερό και τα αφήνουμε μέχρι που θα αρχίσουν να βγαίνουν από τα καβούκια τους.
 
Τα καθαρίζουμε με τα χέρια μας από τη τσίπα που έχουν στο στόμιο και από τυχόν βρωμιές στο καβούκι τους, τα βάζουμε σε μία τρυπητή λεκάνη και τα ξαναπλένουμε.
 
Βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια. Δεν σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα για 5-6 λεπτά.
 
Κατόπιν στραγγίζουμε τα σαλιγκάρια, ξαναβάζουμε νερό, προσθέτουμε αλάτι χοντρό και μόλις κοχλάσει ξανά ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 35 λεπτά. Στα μισά προσθέτουμε το μάραθο δεμένο με ένα νήμα μαγειρικής.
 
Αποσύρουμε, πετάμε το μάραθο και στραγγίζουμε. Εδώ μπορούμε να συντηρήσουμε τα σαλιγκάρια για μία εβδομάδα σε μερό με 10 % αλάτι χοντρό και 1 χυμό λεμονιού…
 
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε μόνο χοντρό αλάτι, αρκετό τόσο ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του τηγανιού,  περίπου μία χούφτα.
 
Βάζουμε τα σαλιγκάρια από πάνω, αμπούμπουρα, δηλαδή να κοιτάνε προς τα κάτω, ώστε μόλις αρχίσουν και ζεσταίνονται να κάνει η θερμότητα κύκλωμα μέσα τους.
 
Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις ασπρίσουν από πάνω και αρχίσουν να πετάγονται, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το θυμάρι. Αφήνουμε για άλλα 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
 
Εν συνεχεία σβήνουμε με το ξίδι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Τα βάζουμε σε ένα ωραίο μπολ.
 
Προαιρετικά μπορείται να βάλετε σε δύό μπολ χοντρό αλάτι και ξίδι ξεχωριστά και κάθε σαλιγκάρι να το βουτάτε εκεί πριν το φάτε.
 
Καλή σας όρεξη…

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 300 γρ. σαλιγκάρια μεσσαία
  • 4 κλωνάρια φρέσκο μάραθο
  • αλάτι χοντρό
  • ½ χούφτα δενδρολίβανο ξερό
  • 40 ml. ελαιόλαδο
  • 50 ml. ξύδι

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Food Styling: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!