Μπακαλιαρόπιτα

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
 
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το ελαιόλαδο, το ξίδι, και το αλάτι. Ενσωματώνουμε σιγά σιγά με το νερό μέχρι να γίνει μία έυπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε στα δύο και ανοίγουμε με το πλάστη κάθε ένα φύλο χωριστά.
 
Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο βάζοντάς τον στο νερό για μία ημέρα, αλλάζοντας το νερό τουλάχιστον 2 φορές. Τον καθαρίζουμε από τις πέτσες και από τα κόκαλα και τον χοντροκόβουμε.

Τα χόρτα αφού τα πλύνουμε, τα αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν όσο περιμένουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.

Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο κομμένα σε φέτες. Προσθέτουμε το μπακαλιάροανακατεύοντας στη φωτιά, ρίχνουμε το μάραθο ψιλοκομμένο, το χυμό λεμονιού, και τα χόρτα πλυμένα και χοντροκομμένα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν τα χόρτα.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε το ένα φύλο, ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και καλύπτουμε από πάνω με το άλλο φύλο. Λαδώνουμε και χαράσουμε με ένα μαχαιράκι κατά μήκος. Ψήνουμε στους 170ο για 35 λεπτά.
 
 

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 1 κιλό μπακαλιάρος παστός
  • 1 φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 800 γρ. άγρια χόρτα (μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες)
  • 2 λεμόνια χυμό
  • λίγο μάραθο
για το φύλλο:
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1 κ. σούπας ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!