Πώς ελέγχουμε τη φρεσκότητα των αβγών

Το αβγό για να είναι κατάλληλο για κατανάλωση πρέπει να είναι
  • φυσιολογικό
  • υγιές
  • φρέσκο

Για να μάθουμε αν τα αβγά που αγοράσαμε από την αγορά είναι φρέσκα μπορούμε κάνουμε δύο διαφορετικά πολύ απλά τέστ. Ο καθένας διαλέγει όποιο θέλει.

1. Το ένα είναι να βυθίσουμε το αβγό μέσα σε νερό:
  • το φρέσκο αβγό είναι εφαπτόμενο και παράλληλο με το πάτο του ποτηριού
  • το αβγό 2-3 ημερών σχηματίζει γωνία 30º με το πάτο του ποτηριού
  • το αβγό 8 ημερών σχηματίζει γωνία 45º.
  • το αβγό 15 ημερών σχηματίζει γωνία 60º.
  • το αβγό πάνω από μήνα αιωρείται μέσα στο νερό και αργότερα επιπλέει.

2. Βύθιση σε νερό με 12% αλάτι. Για 500 χλ. νερό 60 γρ. αλάτι ανακατεμένα:
  • το αβγό μίας ημέρας πέφτει στο πάτο του ποτηριού.
  • το αβγό 3 ημερών αιωρείτε.
  • το αβγο 4 ημερών επιπλέει.

Τα αβγά όταν τα αγοράζουμε από την αγορά ή το σουπερμάρκετ είναι σε μέρος δροσερό και όχι σε ψυγείο. Αν είναι σε ψυγείο δεν μπορεί να γίνει ο συγκεκριμένος έλεγχος.
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!