Πώς φτιάχνουμε τάρτες - όλα τα βήματα

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Προετοιμασία ζύμης:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και το αλάτι. Δουλεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι με τα δάχτυλα των χεριών μας μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα ψωμιού (όπως στη φωτογραφία). Προσθέτουμε το αβγό χτυπημένο με λίγο νερό και με μία σπάτουλα δουλεύουμε το μίγμα να ομογενοποιηθεί. Αν κολλάει στο μπολ προσθέτουμε λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε.
Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, τη τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 40 περίπου λεπτά.

"Ντύσιμο" ταρτιέρας:
Αλευρώνουμε μία μεγάλη επιφάνεια, καλύτερα μάρμαρο, βάζουμε τη μπάλα επάνω και με το πλάστη αρχίζουμε να τη δουλεύουμε. Την ανοίγουμε σίγά-σιγά, αλευρώνοντας ανά διαστήματα και γυρνώντας την διαρκώς μέχρι να ανοίξει αρκετά και να γίνει λίγο μεγαλύτερη από τη ταρτιέρα.
Τοποθετούμε τον πλάστη μερικά εκατοστά μπροστά από την άκρη της ζύμης προς το κέντρο της, τυλίγουμε την άκρη που προεξέχει και συνεχίζουμε το τύλιγμα προς την άλλη άκρη. Βουτυρώνουμε τη ταρτιέρα και ξετυλίγουμε τη ζύμη απαλά επάνω της.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης, το αλευρώνουμε ελαφρώς και πιέζουμε τη βάση και τις ακρές της ταριέρας για να "κάτσει" ομοιόμορφα η ζύμη.
Χρησιμοποιούμε το πλάστη για να κόψουμε τη ζύμη που προεξέχει. Με ένα πηρούνι τρυπάμε τη βάση της ζύμης και βάζουμε στο ψυγείο για άλλα δέκα λεπτά.

Ψήσιμο:
Κόβουμε ένα λαδόχαρτο διαμέτρου λίγο μεγαλύτερο από αυτή της ταρτιέρας. Προσθέτουμε βάρος π.χ. ρεβύθια ή φασόλια και ψήνουμε στο φούρνο για όσο χρόνο λέει η συνταγή.

Συνήθως θέλει 25 λεπτά στους 200º C και τα τελευταία 10 λεπτά αφαιρούμε το λαδόχαρτο. Ψήνουμε πάντα σε χαμηλό σημείο του φούρνου στην κάτω "αντίσταση" χωρίς αέρα. Μπορεί η συνταγή να μας ζητήσει να αλείψουμε τη τάρτα με λίγο χτυπημένο αβγό και να τη ξαναψήσουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

Συστατικά

(για μία στρογγυλή ταρτιέρα 28cm)
  • 150 γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 70 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 1 αβγό χτυπημένο με
  • 3 κ. γλυκού νερό
  • 2 πρέζες αλάτι

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!