Καλαμάρια Γεμιστά με Λαχανικά και Ρύζι

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε (δείτε φωτογραφίες) και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (δείτε βίντεο) και τις πιπεριές (δείτε βίντεο). Τρίβουμε το τρίφτη το καρότο.

Πλένουμε τα καλαμάρια και κόβουμε τα μουστάκια και τα πτερύγια τους. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε τα μουστάκια και τα πτερύγια, αφού τα έχουμε ψιλοκόψει, μαζι με τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν.
 
Μετά προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το αλάτι,το πιπέρι, το θυμάρι, τον χυμό της ντομάτας και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 5 λεπτά ακόμη.
 
Στο τέλος ρίχνουμε το ρύζι μαζί με ελάχιστο νερό, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για ακόμη 5 λεπτά.
 
Βγάζουμε την γέμιση από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε τις ουρές από τα καλαμάρια ,ανοίγοντας μια μικρή τρυπούλα και τα γεμίζουμε με το μείγμα αφήνοντας ένα δάχτυλο κενό και το κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
 
Τοποθετούμε τα γεμισμένα καλαμάρια σε ένα ταψί και τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη γέμιση ,λίγο λάδι και ένα ποτήρι νερό και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς .

Στο διάστημα της μίας με μιάμισης ώρας που χρειάζεται ψήσιμο, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό κατά διαστήματα .

Τα σερβίρουμε ολόκληρα η κομμένα σε ροδέλες.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 8 καλαμάρια ολόκληρα
  • 4 πιπεριές (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη)
  • 2 καρότα μέτρια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 400 γρ. ντομάτες
  • λίγο χυμό ντομάτας (από κονσέρβα)
  • ½ π. του κρασιού ρύζι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • θυμάρι

Credits

Βίντεο-Μοντάζ: Συλβέστρος Δημήτρης
Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!

Τελευταία άρθρα από την ομάδα του food project...

  • Αλάτι

    Το άλας της γής. Το μοναδικό ορυκτό μπαχαρικό.

  • Άσπρο πιπέρι

    Γενικές πληροφορίες για το άσπρο πιπέρι.