Κυκλαδίτικο Σαβόρο

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε, στραγγίζουμε και αλατίζουμε τα ψάρια.
Τα τηγανίζουμε με ελαιόλαδο και τα στρώνουμε με τη σειρά σε μία πιατέλα.

Κατόπιν, σε λίγο λάδι που έχει μείνει από το τηγάνισμα, προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το δενδρολίβανο, το ξίδι και τις σταφίδες. Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά περίπου και μετά το περιχύνουμε πάνω στις κουτσομούρες.

Το σερβίρουμε και ζέστο και κρύο.
 
 
 
Ζωντανή βυζαντινή κληρονομιά, το πιάτο αυτό κρατάει το όνομά του από τη λατινική ρίζα ( savor) που σημαίνει καλλίγευστο και τη βυζαντινή ονομασία των σαλτσών (σαβούρες). Ερμηνεύεται διαφορετικά σε κάθε τόπο, έτσι οι σταφίδες αντικαθιστώνται με μέλι ή πετιμέζι (Τήνος). Ηταν το φαγητό που έφτιαχναν οι γυναίκες  για τα καϊκια που έφευγαν για μακρύ διάστημα μιάς και που το πιάτο αυτό διατηρείται για μέρες (ξίδι και ζάχαρη= συντηρητικά, δενδρολίβανο=αντισηπτικό)

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 1 ½ κιλό μπαρμπούνια ή κουτσομούρες
  • 1 ½ φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 8 σκελ. σκόρδο
  • 50 χλ. ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κλωνάρια δενδρολίβανο
  • 200 γρ. σταφίδες μαύρες

Credits

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!