Λαχανοντολμάδες με Σος Γιουρτιού

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Πλένουμε, καθαρίζουμε το λάχανο και του αφαιρούμε το κοτσάνι. Το ζεματίζουμε για 5-7 λεπτά σε κοχλάζον αλατισμένο νερό μάζί με το καρότο και το σέλινο . Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.

Φτιάχνουμε τη γέμιση.
Καθαρίζουμε, πλένουμε, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (δείτε βίντεο), το μαϊντανό (δείτε βίντεο), το δυόσμο και τον άνηθο.

Σε ένα ανάλογο μπολ βάζουμε το κιμά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το κρεμμύδι. Το αλάτι, λίγο ελαιόλαδο, το πιπέρι, το αβγό, το ρύζι και τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.

Βγάζουμε τα φύλλα από το λάχανο προσεχτικά για να μας μείνουν όσον το δυνατόν περισσότερα ανέπαφα. Σε μία επιφάνεια στρώνουμε τα φύλλα που δεν μας έσπασαν και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσανάκι τους στη κάτω πλευρά, δημιουργώντας ένα τρίγωνο στη βάση του φύλλου.

Βάζουμε μέσα γέμιση σε ανάλογο σχήμα, τόσο σε κάθε φύλλο ώστε να μπορούμε να το κλέισουμε. Αφού βάλουμε τη γέμιση, κλείνουμε τα φύλλα ξεκινώντας από τις δύο γωνίες του κάθε φύλλου κάτω δεξιά και αριστερά προς τη γέμιση και συνεχίζουμε τυλίγοντας σε σχήμα όπως η φωτογραφία της συνταγής.

Στρώνουμε στο πάτο της κατσαρόλας ότι φύλλα μας έχουνε περισσέψει και τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες με τη σειρά σε μία πλατιά κατσαρόλα. Καλύπτουμε τους λαχανοντολμάδες με νερό μέχρι να τους σκεπάσουμε και λίγο λεμόνι. Σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα, ένα πιάτο και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά εκτός αν είναι πολύ μεγάλοι οι λαχανοντολμάδες και χρειάζονται παραπάνω χρόνο.

Ταυτόχρονα φτιάχουμε τη σος γιαουρτιού βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και ανακατεύοντας.

Σερβίρουμε ζεστά, προσθέτουμε λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, λωρίδες πιπεριάς Φλωρίνης από βαζάκι και τη σος ξεχωριστά.


Μικρά μυστικά: Κατά το βράσιμο βάζουμε ένα βαρύ αντικείμενο για να μη γυρνάνε οι λαχανοντολμάδες κατά το βρασμό και μας χαλάσουν

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 1 λάχανο άσπρο
για τη γέμιση:
  • 300 γρ. κιμά μόσχου από λάπα ή λαιμό
  • 1 κρεμμύδι
  • άνηθο, μαϊντανό
  • δυόσμος
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 αβγό
  • ¼ φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. ρύζι γλασέ για γεμιστά
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλινο
για τη σος γιαουρτιού:
  • 250 γρ. γιαούρτι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο λεμόνι (χυμός)
  • αλάτι, πιπέρι
  • πάπρικα
  • 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη

Credits

Βίντεο-Μοντάζ: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!

Τελευταία άρθρα από την ομάδα του food project...