Ο ιστορία του καφέ στην Ευρώπη

Η πρώτη επίσημη επαφή της Ευρώπης με τον καφέ γνωρίζουμε πως έγινε το 1592. Τότε, καθολικοί ιερείς φέρανε καφέ μπροστά στον Πάπα Κλήμη τον 8º και τον παρουσίασαν σαν κάτι το σατανικό, με τη δικαιολογία πως το πίνουν οι ισλαμιστές και ζήτησαν να απαγορευτεί. Όπως λέει η ιστορία, ο Πάπας τον δοκίμασε και του άρεσε και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πάρει μία πολύ ριζοσπαστική για την εποχή απόφαση. Ευλόγησε τον καφέ λέγοντας: "Εφόσον είναι πρϊόν του διαβόλου, εγώ θα το ευλογήσω για να το πάρω από το διάβολο και να το κάνω του Θεού".

Το 1615 οι Βενετοί έμποροι ήταν αυτοί που τον έφεραν στην Ευρώπη πρώτοι και άρχισαν το εμπόριο του, αλλά χωρίς μεγάλη απήχηση.

Η επόμενη γνωστή ιστορία είναι το 1683 όταν οι τούρκοι είχαν φτάσει στα τείχη της Βιέννης. Είχαν στήσει τις σκηνές τους και πολιορκούσαν τη πόλη με το στρατό τους να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από το στρατό των πολιορκούμενων. Τελικά, εκδιώχθηκαν με τη βοήθεια 50.000 Πολωνών στρατιωτών., αλλά στην όλη ιστορία μεγάλο ρόλο έπαιξε ο Francisnek Kulczycki, μεταφραστής της Austrian Oriental Company, που ήξερε πολύ καλά την τούρκικη γλώσσα και μεταμφιέστηκε σε Τούρκο στρατιώτη, διείσδύοντας στο τουρκικό στρατόπεδο και αποκκλύπτοντας τα μυστικά τους.

Φεύγοντας οι Τούρκοι άφησαν πίσω τους κάτι τσουβάλια που οι Βιεννέζοι νόμισαν τροφή για καμήλες. Ο Francisnek Kulczycki όμως ήξερε τι ήταν και τα ζήτησε σαν ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του. Με αυτά τα σακιά λοιπόν άνοιξε το πρώτο καφενείο στη Βιέννη το "The Blue Bottle", ενώ ένας φούρναρης έφτιαξε ψωμάκια με το σχήμα μισοφέγγαρου, για να κοροϊδέψει το έμβλημα των Τούρκων, που έμελλε να γίνουν τα γνωστά σε όλους μας κρουασάν.
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!