Μικρά Ψωμάκια με Ελιές και Δενδρολίβανο

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά μας προσεχτικά και τα βάζουμε στην άκρη.

Βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Με τα χέρια μας αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές, τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια (κρατάμε 2 ελιές για να φτιάξουμε τα "μάτια") και τις ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο αφού το χτυπήσουμε λίγο στο γουδί.

Κάνουμε μία τρύπα με τα δάχτυλά μας στο κέντρο της ζύμης, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό λίγο-λίγο και ανακατεύομε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι που ξεκολάει από το μπολ. Μόλις είναι έτοιμο το κάνουμε μία μπάλα, το αλέιφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε για 45 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος (ίσως το φούρνο...), για να φουσκώσει.

Κόβουμε σε ατομικά στρογγυλά ψωμάκια και αν θέλουμε να φτιάξουμε το "χαμόγελο του pacman" με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μία τομή στο κάτω μέρος του ζυμαριού λίγο πάνω από τη βάση του.

Βάζουμε τα ζυμαράκια σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι, τα βάζουμε χαμηλά στο φούρνο αλλά όχι κάτω-κάτω και ψήνουμε στους 180º βαθμούς για 12 περίπου λεπτά. 

Μόλις είναι έτοιμα αποσύρουμε, φτιάχνουμε δύο ματάκια με ελιά για κάθε ψωμάκι, τα τοποθετούμε και αφού κρυώσει μπορούμε να το φάμε.

Μππρούμε να το σερβίρουμε με λίγο τυράκι, τοματες και βούτυρο.


Μικρές συμβουλές: Η αντίσταση του φούρνου πρέπει να είναι στο "πάνω-κάτω".

Συστατικά

(για 5 μικρά ατομικά ψωμάκια)
  • 250 γρ. αλεύρι για ψωμί απλό
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • ½ κ. γλυκού άσπρη ζάχαρη
  • 9 μαύρες ελιές
  • 1 κλωνάρι δενδρολίβανο
  • 150 χλ. χλιαρό νερό
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Food Styling: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!