Όρος Δίρφυς, Στρόπωνες και παραλία Χιλιαδούς

Συνεχίζοντας τα ταξίδια μας ανά την Ελλάδα, επισκεφθήκαμε το βουνό Δίρφυ στην Εύβοια και συγκεκριμένα την ανατολική πλευρά του, όπου συναντήσαμε το γραφικό χωριό Στρόπωνες και την υπέροχη παραλία της Χιλιαδούς.

Αφού περάσαμε τη Στενή Ευβοίας αρχίσαμε την ανάβαση του βουνού, η διαδρομή είναι υπέροχη και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το τοπίο μοιάζει με τα τα βουνά της Ελβετίας! Πεύκα, έλατα, καστανιές, κερασιές, ποτάμια, πλατάνια, χωμάτινες και ορειβατικές διαδρομές συνθέτουν το τοπίο.

Η βάση μας ήταν στο χωριό Στρόπωνες, το πρώτο χωριό που συναντάμε κατεβαίνοντας την ανατολική πλευρά της Δίρφεως. Σίγουρα δε θα βρείτε κάποιο gourmet εστιατόριο αλλά στα ταβερνάκια του χωριού θα φάτε φθηνά και υγιεινά μιας και πολλά προϊόντα είναι ντόπια. Το χωριό είναι φημισμένο για τα προϊόντα του και παράγει όπως φασόλια, τομάτες, αγγούρια, πιπεριές. Το χειμώνα κάστανα και κεράσια. Επίσης το χωριό λόγω της κτηνοτροφίας παράγει και  υπέροχα τυριά. Στο κρεωπολείο-ταβέρνα του Καρλατήρα θα βρείτε φέτα που αν και λίγο αλμυρή είναι πολύ νόστιμη και στη ταβέρνα του Σαλέα στο κεντρικό δρόμο αν ρωτήσετε για τη μυζήθρα που φτιάχνουν οι τσοπάνηδες μπορεί να έχει να σας δώσει κανένα κεφαλάκι. Ειδικά η συγκεκριμένη μυζήθρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και είναι ιδανική για παλαίωση. Εάν τη βάλετε με το λαδόχαρτο της στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο μήνες και όσο περνάει ο καιρός γίνεται και καλύτερη, είναι ιδανική για μακαρόνια. Τέλος αξίζει να δοκιμάσετε το τυροπιτάρι του χωριού, τη φασολάδα και τα παϊδάκια.

Κατεβαίνοντας το βουνό μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στη παραλία της Χιλιαδούς. Μία παραλία για όλα τα γούστα, είναι τεράστια με υπέροχο φυσικό τοπίο και προς το τέρμα της μπορείτε να κάνετε και γυμνισμό. Πριν φτάσετε στη παραλία στο δεξί σας χέρι εκβάλει ο ποταμός, που το καλοκαίρι σπάνια κατεβάζει νερό, αλλά το νερό έχει λαξεύσει έτσι το σημείο που μπορείτε να στήσετε τη σκηνή σας και εκέι.

Κάθε Αύγουστο γίνετε η γιορτή του καλαμαριού, ένας διαγωνισμός για το ποιος θα ψαρέψει σε συγκεκριμένο χρόνο το μεγαλύτερο καλαμάρι. Ο νικητής παίρνει το βραβείο, φέτος ήταν ένα τραπέζι με της καρέκλες για τη βεράντα. Στη παραλία θα φάτε στη ταβέρνα του Ρίνη που ίσως να είναι και η πιο παλιά, παραδοσιακή, με μπλε τραπεζάκια και με έναν πλάτανο για συντροφιά.

Τέλος υπάρχουν και πολλές περιπατητικές διαδρομές στη Δίρφυ. Μία είναι από το κάτω μέρος του χωριού προς τη παραλία της Χιλιαδούς και η άλλη  από το ποτάμι Νεροτρίβη μέσα στο χωριό που σε βγάζει στη παραλία του Μετοχίου. Επίσης στο πιο ψηλό σημείο της διαδρομής επάνω στη Δίρφυ ξεκινάει ένα χωματόδρομος που σε βγάζει στο καταφύγιο. Από εκεί μπορείτε να ξεκινήσετε για την ανάβασή σας προς τη κορυφή, μία υπέροχη και καλοδιατηρημένη διαδρομή.

Καλά να περάσετε...
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!