Πώς φτιάχνουμε τρίγωνα και στριφτά τυροπιτάκια

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Θα χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας του εμπορίου. Αν το πάρουμε κατεψυγμένο το αφήνουμε στο ψυγείο από τη προηγούμενη μέρα να ξεπαγώσει. Σε ένα μπολ θα έχουμε τα υλικά της γέμισης και σε ένα μπολάκι ένα αβγό χτυπημένο με λίγο νερό με ένα πινελάκι.

Στριφτά βήμα 1ο: Κόβουμε το φύλλο τετράγωνο 20εκ.Χ15εκ. Βάζουμε ένα φύλλο μπροστά μας και σκεπάζουμε τα υπόλοιπα.

Στριφτά βήμα 2ο: Τοποθετούμε τη γέμιση όπως στη φωτογραφία.

Στριφτά βήμα 3ο: Το διπλώνουμε σε σχήμα πούρου όπως στις φωτογραφίες.

Στριφτά βήμα 4ο: Τα διπλώνουμε στο χαρακτηριστικό σχήμα όπως στη φωτογραφία. Το αλείφουμε με αβγό χτυπημένο και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.

Τρίγωνα βήμα 1ο: Εφόσον θα κάνουμε πολλά βάζουμε στο πάγκο όλο το πακέτο και το κόβουμε όπως στη φωτογραφία περίπου στα 12 εκατοστά. Έτσι πετυχαίνουμε μακρόστενες λωρίδες μήκους 50εκ. και πλάτους 12εκ. που είναι ιδανικές για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Σκεπάζουμε το υπόλοιπο φύλλο και το βάζουμε στο ψυγείο.

Τρίγωνα βήμα 2ο: Ανοίγουμε το φύλλο μπροστά μας και τοποθετούμε τη γέμιση με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε όταν θα κάνουμε το πρώτο και το δεύτερο δίπλωμα να σχηματιστεί ένα ισοσκελές τρίγωνο (δέιτε φωτογραφίες Βήμα 2α και 2β).

Τρίγωνα βήμα 3ο: Με ένα πινελάκι το αλείφουμε με λίγο αβγό για να κολλήσει πιο εύκολα και συνεχίζουμε το τύλιγμα με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το φύλλο και πάντα σχηματίζοντας ένα ισοσκελές τρίγωνο (δείτε φωτογραφίες Τρίγωνα 3α και 3β). Τελειώνοντας τα αλείφουμε με λίγο αβγό και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.

Πάντα όταν φτιάχνουμε τυροπιτάκια με φύλλο κρόυστας, τα φτιάχνουμε ένα-ένα και σκεπάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα με μία πετσέτα διαφορετικά θα ξεραθούνε.

Ψήνουμε στους 180º C για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Συστατικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!