Τα μέρη και τα χαρακτηριστικά του βοδινού
.jpg)
Η κατηγορία των βοοειδών διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:
Μοσχαράκι γάλακτος: ονομάζονται τα αρσενικά ή θυληκά βοοειδή μέχρι 14 μηνών.
Μοσχάρι ή μοσχίδα: ονομάζονται τα νεαρά αρσενικά ή θυληκά βοοειδή μέχρι την ηλικία των 20-24 μηνών.
Δαμάλι ή δάμαλις το θυληκό: είναι μοσχάρια ηλικίας 20-30 μηνών που προορίζονται για αναπαραγωγή.
Βόδι: το αρσενικό βοοειδές που μετά την αναπαραγωγή ευνουχίστηκα και το χρησιμοποιούμε για πάχυνση, άρα και κατανάλωση.
Αγελάδα: είναι το θυληκό βοοειδές που αφού γεννήσει θυλαζει τα μικρά του, χρησιμοποιείται και για τη παραγωγή γάλακτος.
Ταύρος: είναι το αρσενικό βοοειδές που δεν έχει ευνουχιστεί και το κρατάμε για την αναπαραγωγή.
Οι κυριότερες ποικιλίες βοοειδών ανά το κόσμο είναι η ελβετική, η αμερικάνικη (Aderdeen Angus), η αργεντίνικη (Longhorn Herdford), η Αυστραλίας (Brahan) και κάποιες ποικιλίες γαλλικές όπως η Limousine, η Charolaise και άλλες.
Τα μέρη του βοδινού-μοσχαριού (δείτε φωτογραφία):
1. Ουρά
2. Σπάλα
3. Κόντρα φιλέτου
4. Φιλέτο
5. Μπριζόλες σκεπαστές (entrecote)
6. Μπριζόλες ξεσκέπαστες
7. Στήθος, κοιλιά ή λάπα
8. Λαιμός
9. Κότσι
10. Στρογγυλό
11. Κιλότο
12. Νουά
13. Τράνς
14. Μηρός
Βιβλιογραφία:
Αναστάσιος Δ. Αλεξιάδης "Μαθήματα ανατομίας και τεμαχισμού για επαγγελματίες chef", εκδόσεις Les Livres Du Tourisme, της σχολής Le Monde
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens