Ράμνιστα του Κυρ-Γιάννη (Μπουτάρη)

Ένα από τα κρασιά που έχω αγαπήσει το τελευταίο χρόνο είναι της ποικιλίας του Ξινόμαυρου, μία ποικιλία που θα δώσει στην Ελλάδα ιδαιέτερη φήμη για τα κρασιά της (αν ποτέ μάθουν να το προφέρουν...).

Συγκεκριμένα έχω πραγματικά αγαπήσει τη Ράμνιστα του Κυρ-Γιάννη (του Δήμαρχου...), ένα ιδιαίτερο κρασί που σίγουρα φτιάχνεται με πολύ μεράκι.

Εγώ ότι και να πώ για αυτό το κρασί είναι λίγο για αυτό σας παραθέτω ένα κείμενο από το site του Κυρ-Γιάννη (http://www.kiryianni.gr).

Ο τίτλος του είναι "Οι τρεις περιόδοι της Ράμνιστας"

Η Ράμνιστα ήταν το πρώτο κρασί που λάνσαρε ο Kυρ-Γιάννης Μπουτάρης όταν αποχώρησε από την οικογενειακή επιχείρηση το 1996 για να δημιουργήσει το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Από τότε η Ράμνιστα έγινε σημείο αναφοράς για τους φίλους του Ξινόμαυρου εντός και εκτός Ελλάδας. 

Η σχέση του Κτήματος με το Ξινόμαυρο μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχέση αγάπης και μίσους. Δίπλα στις πολλές χαρές που μας έχει χαρίσει, αυτή η ευγενής ποικιλία μας έχει δώσει και πολλές έγνοιες στη δύσκολη πορεία να δαμάσουμε τον ατίθασο χαρακτήρα της. Μια πορεία που μπορεί να χωριστεί σε τρεις περιόδους:


1997-1999: Το 1997 ήταν η χρονιά του πρώτου τρύγου μέσα στο Κτήμα. Κατά τα λοιπά, ακολουθήσαμε την ίδια φιλοσοφία με το Grand Reserve, δίνοντας όμως μια πιο ποιοτική διάσταση χάρη στη μικρότερη ομάδα ανθρώπων που χρησιμοποιήθηκε, τη χρήση της τράπεζας διαλογής και τη λογική της χειροτεχνίας που υπερίσχυσε. 


1999-2001: Η περίοδος της αναζήτησης. Όταν ο Μιχάλης, ο μικρότερος γιος της οικογένειας, επέστρεψε από την Αμερική, άλλαξαν πολλά. Μελέτησε και χώρισε τα αμπελοτεμάχια του Κτήματος, αντικατέστησε τα παλιά βαρέλια, εφάρμοσε νέα πρωτόκολλα οινοποίησης, τρύγησε το Ξινόμαυρο υπερώριμο στα τέλη Οκτωβρίου. Οι πειραματισμοί δεν είχαν τέλος. 


2003-σήμερα: Οπλισμένοι με τα αποτελέσματα από τις δοκιμές μας, μπήκαμε στη νέα εποχή του Ξινόμαυρου. Αυστηρή επιλογή στο αμπέλι και στη διπλή τράπεζα διαλογής, οινοποίηση ανά αμπελοτεμάχιο, κλωνική επιλογή, κρυοεκχύλιση είναι λίγες μόνο από τις αλλαγές που εφαρμόσαμε. Κάναμε καλά; Ο χρόνος θα δείξει. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ήταν ότι τα κρασιά που πήραμε είναι διαφορετικά, ώστε πλέον να μιλάμε για παλιά και νέα Ξινόμαυρα.  

   

Πιστεύουμε ότι η ποικιλία αυτή έχει πολλά ακόμα να δώσει και ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος αλλά πολλά υποσχόμενος. Εμείς θα τον ακολουθήσουμε. 


Link: http://www.kiryianni.gr/Default.aspx?TabID=149&xmid=1237

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!