Μύδια Ολυμπιάδας

Η περιοχή της Ολυμπιάδας δεν είναι μόνο διάσημη ως γενέτειρα του Αριστοτέλη αλλά και ως η πρώτη μυδοπαραγωγός περιοχή της χώρας, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Πράγματι, τα μύδια της Ολυμπιάδας ξεχωρίζουν για τη γεύση, το μέγεθος, την καθαρότητα και τον τρόπο καλλιέργειάς τους. Αυτό οφείλεται στην απαράμιλλη κρυστάλλινη ποιότητα του θαλασσινού νερού, που ευνοεί τη μυδοκαλλιέργεια αλλά και γιατί ο ποταμός Στρυμώνας εκβάλλει στο Στρυμονικό κόλπο, στην άκρη του οποίου βρίσκονται οι μυδοκαλλιέργειες.

Πρόκειται για ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν, αφού για την παραγωγή του δεν απαιτείται καμία χρήση τροφής, θεραπείας ή άλλης επέμβασης : τα μύδια τρέφονται αποκλειστικά από το θαλασσινό νερό, το οποίο και φιλτράρουν συνεχώς. Σε καθημερινή βάση, αφού εξαχθούν από τη θάλασσα, διαχωρίζονται, πλένονται και επιλέγονται πολύ γρήγορα για να μεταφερθούν με φορτηγά ψυγεία στο κέντρο αποστολής των επιχειρήσεων που τα καλλιεργούν. Όλες οι παραπάνω εργασίες γίνονται κάτω από αυστηρές προδιαγραφές, όπως απαιτεί ο χειρισμός ενός πολύ ιδιαίτερου και απαιτητικού προϊόντος. Ανάλογων προδιαγραφών είναι και όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε όλα τα στάδια επεξεργασίας και διακίνησης μυδιών.

Πρόκειται για προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ελάχιστο λίπος και πέραν όλων των άλλων (μεταλλικά στοιχεία υδατάνθρακες, βιταμίνες, αναπλαστικές και ενεργειακές ουσίες), είναι η πλουσιότερη ζωική τροφή σε περιεκτικότητα σιδήρου (τριπλάσια από το μοσχαρίσιο συκώτι).

Τα μύδια Ολυμπιάδας αποτελούν γαστρονομικό σήμα κατατεθέν της προ του Άθω περιοχής, καθώς και βασικό πιάτο σε πολλά menu του "Mount Athos Area Gourmet". Καταναλώνονται δε μανιωδώς από τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Ζητήστε τα κι εσείς λοιπόν στο επόμενό σας ταξίδι στην περιοχή και όχι μόνο!

Πηγή: news.gr

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα
www.mountathosarea.org

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!