Μουσακάς με Μελιτζάνες

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
 
Πλένουμε, και κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες. Τις τηγανίζουμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα λάδια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (δείτε βίντεο), καρφώνουμε τα γαρίφαλα πάνω στα άλλα δύο κρεμμύδια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Τρίβουμε τη τομάτα στο τρίφτη, στο χοντρό και αραιώνουμε το πελτέ τομάτας σε λίγο νερό.
 
Ετοιμάζουμε το κιμά:
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το κιμά ανακατεύοντας για να τσιγαριστέ, βάζουμε το αλάτοπίπερο, το μοσχοκάρυδο, το τοματοπελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό, τη τομάτα τριμμένη, τα κρεμμύδια με καρφωμένα επάνω τα γαρύφαλλα, τη δάφνη και λίγο νερό. Το βράζουμε για περίπου 40 λεπτά, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί. Στό τέλος πρέπει να έχουνε μείνει λίγα υγρά.
 
Κάνουμε τη σάλτσα μορνέ:
Σε μία μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλέυρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ξανθό μίγμα (ρου). Προσθέτουμε το γάλα, λίγο χλιαρό, και ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα χειρός μέχρι να γίνει η μπεσαμέλ πηχτή (δείτε τα βήματα στις φωτογραφίες). Μόλις γίνει απόσύρουμε από τη φωτιά και αμέσως προσθέτουμε το κρόκο και ανακατεύουμε γρήγορα. Τέλος προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και τη κεφαλογραβιέρα τριμμένη και έχουμε μία θεσπέσια μορνέ.
 
Μόλις ψηθεί ο κιμάς, απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαίντανό ψιλοκομμένο και λίγη κεφαλογραβιέρα. Παράλληλα αφαιρούμε από το κιμά τα κρεμμύδια με τα γαρίφαλα και τη δάφνη.
 
Σε ένα ανάλογο ταψί ρίχνουμε φρυγανιά τριμμένη, στρώνουμε μία στρώση από μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο ζάχαρη και τυρί τριμμένο. Στρώνουμε μία λεπτή στρώση κιμά και μετά ξανά μία στρώση μελιτζάνες. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες και ο κιμας.

Ψήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια στρώνουμε τη σάλτσα μορνέ από πάνω. Πουδράρουμε με τη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει η σάλτσα ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
 
Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε μετά.
 

Μικρά Μυστικά:
Μπορούμε να κάνουμε το μουσακά με πατάτες και κολοκυθάκια. Αν στο μουσακά προσθέσουμε αρακά βρασμένο τότε λέγετε Μουσακάσι και έχει τις ρίζες του στον ελληνισμό εκτός Ελλάδος.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 400 γρ. μελιτζάνες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
  • 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από λάπα
  • 1 κρεμμύδι για το τσιγάρισμα
  • φρυγανιά τριμμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 60 χλ. ελαιόλαδο
  • 1-2 τομάτες ώριμες
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • μοσχοκάρυδο, μαϊντανό
  • 2 κρεμμύδια μικρά
  • 4 γαρίφαλα
  • 1 αβγό
για τη σάλτσα μορνέ:
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. αλεύρι
  • 300 χλ. γάλα φρέσκο
  • 1 κρόκο αβγού
  • 50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμ.
για γκρατινάρισμα:
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμ.

Credits

Βίντεο-Μοντάζ: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!