Σούπα Κρέμα με Πατάτες

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας μας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε το πράσο σε λωρίδες (δείτε βίντεο), τις πατάτες σε κύβους και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (δείτε βίντεο). Κόβουμε τα ψωμάκια του τοστ σε κυβάκια για το κρουτόν και το φρέσκο κρεμμύδι σε λεπτές λωρίδες των τεσσάρων εκατοστών για να τα δέσουμε στα κρουτόν.
 
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το πράσο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το αλεύρι και αφήνουμε να καβουρδιστεί για 3 λεπτά. Το καβούρδισμα πρέπει να γίνει καλά διότι αν δέ το κανουμε το αλεύρι θα βγάλει μία ασχημη γευση.

Ρίχνουμε το νερό μας ή αν έχουμε ζωμό ακόμα καλύτερα, και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να βράσει για 25-30 λεπτά και μετά το περνάμε από σουρωτήρι πιέζοντας ταυτόχρονα με τη κουτάλα τα διάφορα λαχανικά ή τα αλέθουμε στο μπλέντερ χειρός μέσα στη κατσαρόλα. Αυτό το κάνουμε για να τραβήξουν οι πατάτες όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό και να γίνει η σούπα μας πιο κρεμώδης.

Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και ξαναβάζουμε τη στη φωτιά, βράζοντας σιγά σιγά και προσθέτοντας το βούτυρο σε μικρά κομματάκια μέχρι να ενσωματωθεί.

Φτιάχνουμε τα κρουτόν τσιγαρίζοντάς τα για 3-4 λεπτά σε λίγο βούτυρο. Τους δένουμε το φρέσκο κρεμμύδι που έχουμε κόψει σε λεπτές λωρίδες κάνοντας ένα απλό κόμπο.

Ντεκοράρουμε με το κρουτόν και σερβίρουμε σε πήλινο πιάτο αν έχουμε.

Συστατικά

( για 4 άτομα)
  • 8 πατάτες
  • μισό πράσο
  • μισό κρεμμύδι
  • 1 ½ λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. βούτυρο Κερκύρας
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρέσκο
  • 2 ψωμάκια του τοστ
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι

Credits

Βίντεο-Μοντάζ: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!