Μύδια σε Σάλτσα Κρόκου Κοζάνης

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
 
Με μία συρμάτινη βούρτσα καθαρίζουμε καλά τα μύδια από βρωμιές στο εξωτερικό και αφαιρούμε τις ίνες τους. Τα πλένουμε καλά και πετάμε όσα είναι σπασμένα.
 
Βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα λίγο βούτυρο, λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μύδια και μετά 3-4 λεπτά σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε το νερό, το μαϊντανό, λίγο αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν στον ατμό τους για 6-7 λεπτά.
 
Βγάζουμε τα μύδια με μία τρυπητή κουτάλα, πετάμε όσα δεν άνοιξαν και τα κρατάμε κάπου ζεστά.
 
Περνάμε το ζωμό από το βρασμό από μία σίτα και τον βάζουμε σε ένα τηγανάκι.
Το βράζουμε μέχρι να μείνει περίπου το μισό και προσθέτουμε το κρόκο Κωζάνης. Βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα και προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να πάρει άλλη μία βράση σε χαμηλή φωτιά.
 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μισή κουταλιά του γλυκού βούτυρο ανακατεύοντας. Δοκιμάζουμε τα καρυκέυματα.

Ανοίγουμε στα δύο τα μύδια και σερβίρουμε τα μισά κελύφη με το «κρέας», βάζοντας προσεχτικά σάλτσα στο κάθε μύδι ξεχωριστά.

Καλή σας όρεξη...

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 1 ½ κιλό μύδια φρέσκα
  • ½ φλιτζ. κρασί Σάμου
  • ½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1 γρ. κρόκο Κωζάνης
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 1 σκόρδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρέσκο
  • 1 ½ φλιτζ. νερό για το άχνισμα

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Food Styling: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!