Σουφλέ Κοτόπουλο

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
 
Βράζουμε το κοτόπουλο, το κρυώνουμε και το ψιλοκόβουμε σε μικρά κομματάκια

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ όπως στις φωτογραφίες.

Βάζουμε τα κομματάκια κοτόπουλο μέσα στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους των αβγών και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκρίλ στους 180 βαθμούς.
 
Χτυπάμε τα ασπράδια πολύ καλά, είτε με το σύρμα χειρός, είτε στο μίξερ με το σύρμα σε μεγάλη ταχύτητα. Σκοπός εδώ είναι το ασπράδι να γίνει μαρέγκα- μους και μάλιστα πολύ σφικτό. Με το χτύπημα στην ουσία προσθέτουμε οξυγόνο στα ασπράδια, αυτό είναι το ένα μυστικό για ένα καλό σουφλέ.
 
Ενσωματώνουμε τα ασπράδια σιγά-σιγά στο μίγμα με το κοτόπουλο με μία κουτάλα.
 
Βουτυρώνουμε, πουδράρουμε με αλέυρι τις ατομικές φορμες του σουφλέ και τις γεμίζουμε με το μίγμα περίπου μισό εκατοστό κάτω από το χείλος τους.
 
Βάζουμε για 1 λεπτο τα σουφλέ κάτω από το γκρίλ για να κάνουν μία εξωτερική κρούστα και να συγκρατήσουν τον αέρα. Αμέσως μετά βάζουμε το φούρνο στη κάτω αντίσταση, τα τοποθετούμε χαμηλά και τα ψήνουμε στους 180ο C για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να φουσκώσουν.
 
Σερβίρουμε αμέσως.
 

"Εδώ πρέπει να πούμε πως στη γλώσσα της μαγειρικής η λέξη σουφλέ χρησιμοποιείται για τέτοιου είδους παρασκευές, δηλαδή με αβγά-μαρέγκα. Άρα όταν λέμε σουφλέ για τα μακαρόνια στο φούρνο με κρέμα γάλακτος και διάφορα άλλα είναι λάθος γιατί ανήκει στις παρασκευές γκρατέν."

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 200 γρ. στήθος κοτόπουλο
  • 4 κρόκοι αβγών
  • 5 ασπράδια αβγών
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο βούτυρο
  • λίγο αλεύρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. γραβιέρα
για τη μπεσαμέλ:
  • 15 γρ. βούτυρο
  • 15 γρ. αλεύρι
  • 170 χλ. γάλα χλιαρό
  • αλάτι, πιπέρι

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!