Ξιφίας ο Μεσογειακός

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το ξιφία. Το κόβουμε σε μερίδες.

Αλατίζουμε και πουδράρουμε με αλέυρι το ξιφία. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τις μερίδες μέσα σε αυτό. Αφήνουμε να τηγανιστούν σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρουν χρώμα τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο.

Βγάζουμε το ξιφία μας από το τηγάνι και τον διατηρούμε ζεστό.

Αφαιρούμε τα λάδια και προσθέτουμε νέα.

Τσιγαρίζουμε τη κάπαρη, το ψιλοκομμένο σκόρδο (δείτε φωτογραφίες) και σβήνουμε με κρασί, αφήνοντας να εξατμιστεί. Ρίχνουμε τη τομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη (δείτε φωτογραφίες) και κομμένη κονκασέ. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών ή και νεράκι καλό είναι.

Αφήνουμε να εξατμιστούν λίγα υγρά και προσθέτουμε το τηγανισμένο ψάρι.
 
Το αφήνουμε να πήξει η σάλτσα, ανάλογα τα υγρά και ο χρόνος βρασμού.
Τέλος, ελέγχουμε τα καρυκεύματα, πουδράρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανο, ρίγανη και προσθέτουμε τις ελιές σε φιλέτα.

Σερβίρουμε το ψάρι με τη σάλτσα.
 
 
Μικρά μυστικά: Η κάπαρη αν είναι από βαζάκι πρέπει να τη ξαρμυρίσουμε.
Το αρχικό τηγάνισμα του ξιφία πρέπει να γίνεται σε μέτρια φωτιά.
Αυτή η σάλτσα συνοδεύει κυρίως μεγάλα άσπρα ψάρια.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 1 κιλό ξιφία
  • 300 γρ. νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1 ½ φλυτζ. κρασί λευκό
  • 2 τομάτες μεγάλες ώριμες
  • 15 γρ. ελιές φιλέτο
  • 1 κ. σούπας κάπαρη
  • ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντανός
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • αλεύρι
  • ελαιόλαδο

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!

Τελευταία άρθρα από την ομάδα του food project...